OK Trust

Asistenční služby u nás i v zahraničí

Chystáte se na dovolenou v ČR nebo do zahraničí autem? Myslete na podceňovanou asistenční službu, která Vám může v mnoha případech pomoci.

Většinou se setkáme s tím, že základní asistenční služby jsou zdarma součástí povinného ručení
i havarijního pojištění. V základním rozsahu bývají služby jako odtah vozidla s limitní částkou nebo do určité vzdálenosti či nejbližšího servisu, příjezd asistenčního vozidla a oprava na místě či vyproštění vozidla. Například na odtah vozidla jsou limity velmi nízké jak v ČR (2 000 Kč), tak v zahraničí (5 000 Kč).

Je proto důležité si za poplatek připojistit tzv. rozšířenou asistenci a mít více služeb (ubytování v nouzi, přeprava osob i vozidla do ČR, úschova nepojízdného vozidla, záměna, nedostatek nebo zamrznutí paliva, otevření vozidla při zabouchnutí klíčů, výměna prasklé pneumatiky) s vyššími limity.

Příkladem je manželský pár na cestě do Chorvatska. Cesta probíhala v pořádku až do okamžiku, kdy se začalo kouřit zpod kapoty a auto po pár ujetých kilometrech přestalo jet. Po chvilce bezradného pobíhání kolem si žena vzpomněla, že snad mají k pojištění vozidla i asistenční služby. Zavolali na asistenci, jejich situaci vyslechla operátorka a domluvila jim telefonickou konzultaci s technikem. Ten rozhodl, že vozidlo musí do servisu. Asistence zařídila a uhradila odtah vozidla. Předpokládaná doba opravy měla být 1-2 dny. Operátorka nabídla manželům zajištění ubytování do doby opravy auta
a objednala jim taxi, které je dovezlo do hotelu. Druhý den byl jejich vůz v pořádku. Operátorka manžele opět telefonicky informovala a zajistila jim odvoz do servisu. Tam si převzali svoje opravené auto a spokojeně pokračovali v cestě na plánovanou dovolenou.

Stále běžnější aktivitou v zahraničí se pro české turisty stává půjčení automobilu nebo motorky. Podmínky, které s půjčením vozidla souvisejí, ale mohou dovolenou prodražit. Spoluúčasti se totiž běžně pohybují kolem 500-1000 euro. Při nehodě je tak musí řidič zaplatit ze svého. Možnost, kterou půjčovny nabízejí, je připlatit si za tzv. nulovou spoluúčast. „Tato řešení od tamějších půjčoven podle našich zkušeností bývají velmi drahá – výjimkou nejsou denní sazby i 20 euro, tedy přes 500 korun.“

Zatímco princip fungování půjčení vozidla lidé chápou, mnohdy tápou v detailech týkajících se pojištění. „Pojištění u zapůjčeného auta či motorky funguje stejně jako v Česku. Dobrá půjčovna nabízí auto s tzv. povinným ručením a obvykle také s havarijním pojištěním v ceně.“ Ideální je zkombinovat při půjčování auta či motorky oboje. Jen tak lze pokrýt případy, kdy turista vozidlo poškodí vlastní vinou – stačí ho při parkování odřít, na úzkých cestách urazit zrcátko nebo nabourat.

DIRECT pojišťovna nabízí jako jediná tuzemská pojišťovna pojištění spoluúčasti při zapůjčení vozidla v rámci cestovního pojištění. Díky tomuto pojištění DIRECT uhradí spoluúčast až do výše 1000 euro. „Toto připojištění stojí šest až deset korun na den podle destinace. V celkovém rozpočtu dovolené tak tvoří doslova mizivou položku.“ Pojištění lze využít po celém světě za předpokladu, že je vozidlo půjčené v licencované oficiální autopůjčovně a ke vzniklé škodě je přivolána policie, aby o nehodě vyhotovila protokol.

Pokud si nejste jistí, zda máte asistenční službu v rámci pojištění automobilu, obraťte na svého poradce.