OK Trust

Drahá elektřina a plyn jsou minulostí

Levnější elektřina? Češi tomu nevěří a kupují úsporné spotřebiče.

Nemusíte zrovna investovat desetitisíce do moderních úsporných zařízení či zateplení, abyste snížili své účty za energie. Stačí se jen podívat, zda na trhu neexistuje levnější dodavatel plynu či elektřiny, za což nemusíte zaplatit ani korunu navíc. Vybrat si nového výhodnějšího dodavatele ale není jednoduché. Na trhu jsou totiž desítky alternativních dodavatelů aktivně nabízejících svoje služby, což může koncového zákazníka lehce zmást.

Rozdíly mezi jednotlivými dodavateli energií se pohybují v desítkách procent.

Například u pana Milana, který bydlí ve dvougeneračním rodinném domě, který není zateplený
a v domácnosti používají běžné spotřebiče, je rozdíl mezi nejdražším a nejlevnější dodavatelem energií až 35 %. Po změně dodavatele činila jeho úspora 23 000 Kč. Příklad počítá s tím, že k vytápění a ohřevu vody se používá zemní plyn, na svícení pak elektřina.

Současně platí, že nejlevnější dodavatel však nemusí být vždy nejvýhodnější. Nižší cena může být podmíněna i některými chybějícími službami, na něž je zákazník zvyklý a které jsou v daném případě zpoplatněny. Příkladem může být zpoplatněné volání na telefonní linku.

Abyste ušetřili co nejvíce peněz, přinášíme vám pár základních rad, na co si dát při změně dodavatele pozor:

  • při podpisu smlouvy si zkontrolujte její dobu trvání (doporučujeme na dobu neurčitou nebo dobu určitou s fixací ceny na dobu maximálně 24 měsíců),
  • informujte se o přesné výši poplatků za uzavření smlouvy či předčasné ukončení smlouvy,
  • dejte si pozor i na „akční“ ceníky, které mají omezenou platnost nebo další podmínky,
  • výpověď smlouvy se současným dodavatelem podávejte osobně nebo udělením plné moci novému dodavateli, ale vždy s dostatečnou lhůtou na administrativní operace spojené
    se změnou dodavatele,
  • zkontrolujte si shodnost údajů ve smlouvách se starým i novým dodavatelem (v případě změny bydliště, a tudíž zadání odlišných údajů, může být přechod stornován).

Vyvarujte se podepisování smluv s podomními prodejci, nemusí se jednat o řádně vyškolené odborníky, s nimiž byste se měli primárně radit. Podobní prodejci mohou zároveň poskytovat mylné
a klamavé informace, které si raději u daných společností vždy ověřte.

Chceme levnější energie, ale ne všichni se v tomto odvětví orientujeme. Pro vypracování nezávazné kalkulace se obraťte na Vašeho poradce.