OK Trust

Invalidita a její vliv na rodinný rozpočet

Invalidita ve většině případů narušuje rozpočet rodiny a běžný chod domácnosti, zejména z dlouhodobého hlediska. Často přichází nečekaně. Rodině se tak mohou doslova ze dne na den snížit příjmy a zvýšit náklady na péči. Počítat s invaliditou a zabezpečením v případě, že by k ní došlo, by měl proto každý, kdo není finančně zajištěný a dlouhodobý výpadek příjmů ho může ohrozit.

Invalidita je ztráta nebo snížení pracovní schopnosti a způsobuje ji vážná nemoc či úraz.

Invaliditu dělíme na 3 stupně:

  • invalidita I. stupně: pokles pracovní schopnosti o 35 % až 49 %,
  • invalidita II. stupně: pokles o 50 % až o 69 %,
  • invalidita III. stupně: pokles o 70 % a více.

Pro představu tu máme příklad: s průměrnou mzdou ze čtvrtého čtvrtletí roku 2016 ve výši 29 320 korun hrubého (přibližně 23 000 korun čistého) ukážeme, jak invalidita umí zatřást s příjmy. Invalidní důchod třetího stupně by činil přibližně 13 000 korun. Dokážete si představit, že Vám najednou bude chybět 10 000 korun měsíčně, respektive 43 % Vašich příjmů? Pokud to problém není, nepojišťujte se. V opačném případě o pojištění invalidity alespoň uvažujte.

Podle statistik žije v České republice přes 425 tisíc invalidních lidí a každým rokem jich přibližně 30 tisíc přibývá. Více než jedna čtvrtina příjemců invalidních důchodů jsou lidé ve věku do 44 let. Většinou si lidé pod pojmem invalida představí člověka na vozíčku, ale podle statistik je realita zcela jiná. Platí, že onemocnění je mnohem častější než úrazy, které tvoří pouze 4 % všech případů. I u nejrizikovější věkové kategorie, tedy u lidí ve věku od 20 do 30 let, tvoří úrazy pouze 10 %. Úrazová varianta bude sice o dost levnější, ale zdaleka neřeší vše potřebné.

Proti propadu příjmu z důvodu invalidity se můžete pojistit. Pojištění všech stupňů nabízí většina pojišťoven. Nejčastěji se přiznává 1. stupeň, který tvoří přibližně 50 % invalidních důchodů, druhý stupeň představuje necelých 20 %. Nejvážnější případy, tzn. invaliditu třetího stupně, tvoří třetinu možných zdravotních problémů. Nicméně chránit se jen před třetím stupněm invalidity není dostatečné, ideální je ochrana před všemi třemi stupni.

V případě zájmu se obraťte na svého poradce. Poradí Vám, jak se nejlépe chránit.