OK Trust

Čas na změnu dodavatele energií – kdy je ta správná chvíle…

Z výzkumů prováděných agenturou STEM/MARK vyplývá, že jen každý sedmý Čech si umí porovnat cenu energií. A jen necelá třetina těchto respondentů si pak uvědomuje možnost významné finanční úspory díky změně dodavatele.

Důvodů, proč se většina z nás změně dodavatele vyhýbá, může být několik. Často se neorientujeme v cenách za energie a nejsme schopni porovnat, která nabídka je výhodnější. Obchodní podmínky jsou složité a obáváme se, jestli na změně dodavatele spíš neproděláme. Převládá také názor, že změna dodavatele je zbytečně komplikovaná. Řada z nás ale neví, že i v těchto případech je možné obrátit se na odborníka, který nám v této oblasti může pomoct.

Na co je potřebadát si vždy pozor?

Řada dodavatelů energií má v obchodních podmínkách nastaveny vysoké pokuty, které vám naúčtují v případě, že budete provádět změnu mimo dobu, kterou máte uvedenou ve smlouvě. Většina smluv je v současné době uzavírána na 3 roky. Bez poplatku je možné změnu provést ve výročí tohoto období. Pokuty za předčasné ukončení smluv se pak mohou u různých poskytovatelů pohybovat až v řádech desítek tisíc korun.

Změnu je možné bez pokuty provést také tehdy, pokud se váš dodavatel rozhodne ke změně smluvních podmínek nebo ke zvýšení cen za energie (ať už jen za samotnou komoditu nebo i pevnou měsíční platbu). Obchodník vás musí o této změně informovat nejpozději 30 dní před platností  nových smluvních podmínek nebo nových cen. Vy pak máte nárok na odstoupení od smlouvy nejpozději 10 dní před účinností této změny. V případě, že vás dodavatel o změně neinformoval, můžete od smlouvy odstoupit i během prvních tří měsíců účinnosti změny. Aktuální je tato možnost u zákazníků skupiny ČEZ, která mění smluvní podmínky k 1. červnu. Klienti, které ČEZ o změnách informovala, tak mají možnost od svých smluv odstoupit nejpozději do 21. května.

A jak to máte s nastavením cen za energie vy? Neplatíte víc, než byste museli? Naši poradci vám pomohou i v této oblasti. Neváhejte se na ně proto obrátit a požádat o nezávaznou kalkulaci.

Další podrobnosti můžete najít také ve článcích:
https://www.novinky.cz/finance/470053-zmena-dodavatele-energii-muze-prijit-draho.html
https://www.elektrina.cz/cez-zdrazeni-elektriny-2018-a-zmena-obchodnich-podminek