OK Trust

Cestování bez cestovního pojištění může přijít draho!

Léto se kvapem blíží a s ním i čas dovolených, volna a letních radovánek. Řada z nás se již nemůže dočkat, až sbalí kufry a uteče od každodenního shonu. Až se budete balit na cesty – určitě byste neměli zapomenout na pár zásadních věcí týkajících se pojištění. O nich se dočtete v dnešním článku.

Mnohdy panuje přesvědčení, že cestovní pojištění je pouze jednou z nástrah pojišťoven, jak z nás vylákat peníze. Často slýcháme Vždyť doma se mi nikdy nic nestalo, tak proč by se to mělo změnit na dovolené? Obvykle zaznívá i argument A když už se něco stane, mám přeci své zdravotní pojištění… Naše praxe ovšem ukazuje, že úraz se mnohdy stane právě mimo naše obvyklé prostředí a pokud se jedná o událost v zahraničí, pak Evropský průkaz zdravotního pojištění rozhodně nestačí na pokrytí všech výloh souvisejících s ošetřením a dalšími úkony, které pojišťovny za běžných okolností hradí.

Na kompletní pokrytí výdajů spojených s téměř jakoukoli nenadálou událostí na cestách je vhodné sjednat si cestovní pojištění. To vám může přinést klid na cestách a nepřijde vás ani tak draho. Všechna cestovní pojištění mají ve svém základu zahrnuto pojištění léčebných výloh (lékařské ošetření, přeprava do zdravotnického zařízení nebo v nejhorším případě repatriace těla zpět do Česka) a asistenční služby. Dále je možné připojistit např.:

  • pojištění odpovědnosti za škodu
  • pojištění úrazu
  • pojištění zavazadel
  • pojištění storna zájezdu

Řada pojišťoven nabízí i další speciální připojištění:

  • havarijní pojištění na cesty
  • připojištění rizikových sportů
  • pojištění letu
  • pojištění zpožděného odjezdu, předčasného návratu
  • pojištění právní asistence, ochrany
  • pojištění sportovního vybavení
  • pojištění manuálních prací ad.

Cena za cestovní pojištění je ve srovnání s tím, jak velkou pojistnou ochranu vám pojišťovna nabízí, zanedbatelná. Kvalitní cestovní pojištění se dle rozsahu, destinace a výše pojistných částek pohybuje v rozmezí 50100 Kč/den/osobu – pokud se jedná o standardní pojištění jednorázové dovolené.  Jestliže jezdíte do zahraničí pravidelně, vyplatí se dlouhodobější cestovní pojištění. To je možné sjednat s variantou, že v zahraničí nebudete nepřetržitě déle než 90 dní (je možné mít sjednané na celý rok, ale vždy do 90 dní musí dojít k návratu do ČR), nebo existuje varianta pojištění na celý rok v zahraničí bez nutnosti návratu do ČR.

Zkušenosti pojišťoven s výdaji:

Pojišťovna Generali se musela nedávno zabývat případem postaršího muže, který během dovolené v USA nešťastně upadl na toaletě v hotelu, a komplikovaně si zlomil nohu. „Za akutní ošetření, operaci a pobyt v nemocnici i následnou cestu zpět jsme uhradili částku překračující tři miliony korun,“uvedl Jan Marek z pojišťovny Generaliv článku Modrá kartička s evropským pojištěním nestačí… na www.ihned.cz.

A rozhodně se nejedná o ojedinělý případ. Proto platí, že přibalené cestovní pojištění vám může pomoct nejen finančně, ale pomůže i vaší psychice. Na cestách se budete cítit bezpečněji, protože díky asistenčním službám se máte vždy na koho obrátit a můžete se spolehnout, že se vám v nepříjemných situacích dostane rady i pomoci. Tak co? Máte už sbaleno?