OK Trust

Kdy si začít spořit?

Kdy je nejvhodnější čas začít se spořením? Pokud jste ještě nezačali, pak právě teď! V otázce spoření totiž víc, než kdy jindy platí, že čas jsou peníze. Odkládat spoření na později, se opravdu nevyplatí – proto se v dnešním článku budeme věnovat tématu včasného spoření.

Otázku financí lidé obvykle začínají řešit ve chvíli, kdy dostudují, osamostatní se od rodičů, chtějí si pořídit vlastní bydlení a starat se o vlastní rodinu, zajistit se na stáří. A ejhle! Najednou zjistí, že pokud nemají žádné úspory, jen s obtížemi si pořídí pračku, ledničku anebo auto, ale i dražší dovolenou – na vše si musí brát půjčku. Bez úspor také nedosáhnou na hypotéku a vlastní bydlení je v nedohlednu.

Často již v této chvíli si lidé uvědomují, jak důležité je začít s pravidelným spořením co nejdříve. V ideálním případě už s první výplatou z brigády během studií. Mnoho z nás ale začíná o spoření uvažovat až od prvních pravidelných výplat v zaměstnání. V tomto období je nejlepší, když si začneme odkládat co největší možné částky, které se postupem času mohou snižovat. Čekat se spořením “až budu mít větší plat, až se postavím na vlastní nohy, až změním zaměstnání” nás může přijít hodně draho.

Podívejme se na praktický příklad potvrzující rčení “Čas jsou peníze”: Aleš (25 let) nastoupil do svého první zaměstnání a už teď ví, že by chtěl v šedesáti letech přestat pracovat a zároveň mít našetřeno tolik, aby mohl čerpat rentu 20 000 Kč/měsíc.*

Aleš nechává pravidelné spoření “na později”Aleš si je vědom, že čím dřív začne, tím lépe
25 let: dostudoval jsem a konečně mám peníze!
30 let: zrovna se žením a manželka je těhotná
33 let: čekáme další dítě
36 let: uf, manželka/já jde zase do práce
37 let: můžeme cestovat!
40 let: začnu si konečně spořit, stárnu  Hm, musím si odkládat cca 7 700 Kč/měsíc
60 let: mám to, ale bylo to drahý teda (pozn. do spoření vložil 1 848 000 Kč) 
25 let: dostudoval jsem a nemám žádné závazky, začnu si odkládat 10 000 Kč/měsíc
30 let: zrovna se žením a manželka je těhotná, nebudu si spořit teď asi nic (mám už ale 715 000 Kč)
33 let: čekáme další dítě  (máme už 881 000 Kč)
36 let: uf, manželka/já jde zase do práce, začneme investovat 3 000 Kč/měsíc (máme 1 086 000 Kč)
60 let: Hm, máme našetřeno 8 000 000 Kč, takže si dopřejeme rentu 40 000 Kč/měsíc (pozn. do spoření vložil celkem 1 464 000 Kč)  

Uvedený příklad ilustruje spoření zaměřené na vytvoření vlastní renty. Stejný princip je ale možné použít i při spoření např. na vlastní bydlení, dřívější splacení hypotéky ad. Obdobného výsledku se dá dosáhnout také v případě, že si budeme delší dobu pravidelně odkládat i menší částky.

Včasné spoření je ta nejlepší investice do budoucna a nemusíte se přitom odsoudit k utahování opasků a askezi. I malé částky se totiž po několika letech promění v slušné základy. A na slušných základech už se dá postavit třeba i to vlastní bydlení.

*Při výpočtech je počítáno, že 1 mil. investovaný při zhodnocení alespoň 6 % p.a. generuje rentu 5 000 Kč/měsíc. Pro rentu 20 000 Kč je tedy zapotřebí majetek v hodnotě 4 mil. Kč.