OK Trust

Obáváte se civilizačních nemocí? Můžete se proti nim pojistit

V moderní společnosti není vždy snadné vyhnout se stresu, pobytu ve škodlivém prostředí anebo konzumování nezdravé stravy. Následky takového způsobu života pak vidíme všude kolem sebe – obezita, cukrovka, riziko infarktu, psychické nemoci nebo únavový syndrom.

Vzhledem k prostředí, v němž žijeme, jsme ohroženi civilizačními chorobami, a ne každý má možnost s nástrahami současného světa bojovat například důsledně zdravou stravou, pravidelným pohybem, ale také třeba bydlením ve zdravém ovzduší a vyhnutí se smogu. Proto se pojištění proti civilizačním chorobám stále častěji objevuje jako možná součást životních pojistek.

Různé pojišťovny nabízejí odlišné možnosti – bývá možné pojistit se proti cukrovce, proti některým onkologickým onemocněním, proti onemocněním vedoucím k invaliditě (i vlivem psychických nemocí). Obvykle se jedná o součást životní pojistky. Pro sjednání těchto pojištění, a také pro možnost slevy z pojistného, je ovšem nutné splňovat několik podmínek. V první řadě by pojištění mělo být sjednáno při plném zdraví klienta, tzn. v době, kdy se nemoc ani její příznaky neprojevují. Dále budou pojišťovnu zajímat genetické predispozice k určitým druhům nemocí. V obou případech, tedy pokud je klient v plném zdraví, i pokud není prokázána dědičnost nemoci, je cena pojistného výrazně nižší. Cenu dále ovlivňuje aktuální zdravotní stav, např. hodnota BMI (zjednodušeně, zda máte nadváhu), kouření, ale i to, zda chodíte na pravidelné prohlídky k lékaři. Čím lepší je váš zdravotní stav a čím lépe se o své zdraví staráte, tím vyšší mohou být slevy z pojistného. Naopak pokud je zdravotní stav klienta rizikový, mohou si pojišťovny naúčtovat k ceně pojistného i přirážku.

Pokud se vydáte cestou zdravého životního stylu, odměnou vám bude nejen pevné zdraví, ale v případě uzavírání životní pojistky to prospěje také vaší peněžence.