OK Trust

Stres a vysoké pracovní tempo ohrožují naše psychické zdraví, lze si je pojistit?

Psychika je nedílnou součástí našeho zdravotního stavu a dobrý zdravotní stav je nezbytný pro naši schopnost vykonávat zaměstnání. Pokud tedy zakolísá zdraví, pak může být ohrožen i náš příjem. Jak je to s pojištěním psychického zdraví, můžeme si jej pojistit? A lze se pojistit pro případ neschopnosti vykonávat práci v důsledku duševního onemocnění? To se dozvíte v dnešním článku.

Mezi znaky současné moderní společnosti patří vysoké pracovní tempo, důraz na kariéru, aktivní trávení volného času a tyto záležitosti bohužel jdou také ruku v ruce se stresem, nervozitou či syndromem vyhoření. Duševní onemocnění jako deprese, úzkostné stavy, letargie i schizofrenie patří mezi závažné nemoci. Léčba je zpravidla dlouhodobá, vyžaduje užívání psychofarmak a vede k omezení pracovní schopnosti nebo i k trvalé invaliditě. Vzhledem k tomu, že případy různého stupně invalidity následkem duševního onemocnění nejsou zanedbatelné, většina pojišťoven je zařazuje do životních pojistek.

Některé pojišťovny ovšem mají na duševní onemocnění v nižších stupních invalidity výluky, tudíž některé stupně invalidity nemusí plnit. Je vhodné se informovat u vašeho finančního poradce, zda konkrétní životní pojistka tento faktor onemocnění zahrnuje. Pojištění invalidity by mělo být nedílnou součástí každé životní pojistky, protože se jedná o riziko, které může výrazně a dlouhodobě ovlivnit váš příjem. Pokud se rozhodnete řešit zabezpečení pro sebe a své blízké, při sjednání životního pojištění nezapomeňte na pojištění pro případ invalidity. Zejména lidé s vysokými příjmy, na manažerských pozicích, podnikatelé a osoby pracující v trvalém stresu by neměly opomenout pojištění proti poklesu příjmů v případě invalidity nejenom z důvodu úrazů, ale také v důsledku duševního onemocnění.

Ideální situace samozřejmě je, pokud lze osobní i pracovní život úplně zbavit stresu a nervozity – a my vám přejeme, ať se vám to daří co nejlépe!