OK Trust

Vyměňte obavy z důchodu za očekávání radostných let!

V médiích často zaznívá, že stát nedokáže dlouhodobě zajistit stávající výši důchodů a téma různých podob důchodových reforem je ve zprávách takřka na denním pořádku. Ačkoli jsme o nutnosti spořit si na důchod pravidelně informováni, mnoho lidí se o spoření na stáří stále nezajímá. V tomto článku se budeme věnovat právě tomuto tématu – kdy se spořením na důchod začít, jakou formu zvolit a jaké výhody z něj plynou.

Vzhledem k demografickému vývoji se ukazuje, že za pár let budeme muset výrazně participovat na tom, abychom ve stáří pobírali důchod, ze kterého se dá kvalitně žít. Státní penzijní systém si stávající výši důchodových platů nebude moct dovolit a důsledkem bude snížení důchodů na minimální částku a zároveň zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. Podle současných odhadů může penze činit pouze 30 % průměrného platu.

Pokud si neumíte představit s takovou částkou vyjít, pak není nic jednoduššího než začít se na výši vašeho důchodu podílet pravidelným spořením. V tomto ohledu platí jednoduché pravidlo – čím později začnete, tím vyšší částky budete muset ukládat. Je vhodné začít se spořením na důchod co nejdříve a jestli začnete v mládí, nebude nutné spořit nijak závratné částky.

Vzhledem k tomu, že pro stát je naprosto zásadní, aby si obyvatelé na důchod spořili, snaží se je stát motivovat tím, že zajišťuje, aby spoření bylo co nejbezpečnější a co nejvýhodnější. Proto se některé z produktů určených ke spoření na důchod snaží zatraktivnit, např. formou státních příspěvků dle výše příspěvku účastníka (maximální příspěvek činí 230 Kč při spoření alespoň 1 000 Kč do produktů penzijního spoření). Penzijní společnosti mají také zákonem stanovené limity nákladů, např. náklady za provize, za správu fondů a za zhodnocení prostředků účastníků penzijního spoření. Společnosti si tudíž nemohou libovolně stanovit své poplatky. Doplňkové penzijní spoření je tak jedním z nejlevnějších finančních produktů. Nové, doplňkové penzijní spoření v zásadě kopíruje investování v otevřených podílových fondech – co se týče výběru investiční strategie a vývoje hodnoty majetku.

Způsobů, jak si spořit na penzi, ale existuje několik. Můžete využít např. doplňkové penzijní pojištění, spoření v otevřených podílových fondech, případně jejich kombinace a další. Nechte si v tomto ohledu poradit od vašeho finančního poradce, jistě vám předestře celou škálu možností.

A naše rada na závěr zní – neodpírejte si důchod, během nějž se budete moct věnovat svým koníčkům, budete mít dostatek času plnit si sny – cestovat, navštěvovat kurzy, poznávat nové věci nebo si jen spokojeně lebedit na zahrádce s vnoučaty. Stát vám takto radostný důchodový čas nezaručí, ale vy sami si jej zajistit můžete. Začněte s tím co nejdříve!