OK Trust

Čeká nás důchodová reforma nebo jen drobné změny?

Česká populace stárne. To je fakt, kterým se čím dál intenzivněji zabývají nejen demografové, ale zejména ministerstvo financí a ministerstvo práce a sociálních věcí. Průměrný věk v Česku se zvyšuje, život se prodlužuje a dětí se rodí méně – a na tyto proměny společnosti se musí připravit úpravou důchodového systému nejen stát, ale také samotní občané. Důchodovému systému se budeme věnovat v dnešním článku…

Starobní penzi aktuálně v České republice pobírá kolem 2,41 milionu lidí. Loni důchod v průměru činil 12 395 korun a po přidávání v lednu 2019 se dostal zhruba na 13 300 korun. Podle ministryně práce Jany Maláčové se nejedná o částku, která by zajišťovala důstojné stáří, a navíc většina seniorů, resp. zejména seniorek, na ni vůbec nedosáhne. Proto je podle ministryně nutné důchody postupně zvyšovat a průběžně přizpůsobovat důchodový systém. Za tímto účelem byla založena nová důchodová komise složená z politiků a odborníků, jejímž cílem je řešit nízké penze u žen, nízké vdovské důchody či dřívější odchod do důchodu pro vybrané profese.

Zvyšování důchodů je jistě potřebné a záslužné, ovšem ozývají se také opoziční hlasy, které zdůrazňují stárnoucí populaci a fakt, že na vyplácení vysokých důchodů nebudou ve státní pokladně dostatečné příjmy. Speciální komise by se tak podle opozice měla zaměřit spíše na příjmovou stránku, tedy hledání zdrojů financování a měla by navrhnout jasnou důchodovou reformu.

Ať už se komise rozhodne hledat optimalizaci důchodového systému jakoukoli cestou, bude tomu jistě předcházet ještě mnoho dohadů a schůzí. Proto je dobré, aby občané, kteří jsou aktuálně v produktivním věku, již nyní pomýšleli na svůj odchod do důchodu a nespoléhali, že důstojné stáří s dostatečnými příjmy jim automaticky zajistí stát. Vlastní spoření na stáří je v současné době nevyhnutelné, ale zároveň je ze strany státu velmi podporované – stát poskytuje příspěvky na penzijní připojištění, podporuje doplňkové penzijní spoření a v neposlední řadě zvýhodňuje na daních ty, kteří si na stáří spoří.

Novinkou, kterou chce ministerstvo financí motivovat občany, aby si spořili i dalšími způsoby, jsou chystané daňové úlevy pro investice do podílových fondů. Pro takové investice nebo taky pro spořicí účty by mělo platit stejné daňové zvýhodnění, které teď mají penzijní fondy a životní pojištění. A kdy to bude? Příslušné změny zákona ministerstvo teprve připravuje a mělo by je předložit vládě do konce tohoto roku.

Pokud vás zajímají další podrobnosti o možnostech spoření, ať už penzijního, do podílových fondů či jiné způsoby spoření, neváhejte se s důvěrou obrátit na svého finančního poradce, který vám v tomto ohledu poskytne veškeré informace.