OK Trust

Finanční plánování = základ rodinného rozpočtu

Základním kamenem fungujících rodinných financí by měl být promyšlený finanční plán. I v oblasti financí totiž platí, že bez cesty není cíl – a ať už je vaším cílem vlastní dům, auto, první milion na účtu, zajištěné stáří nebo třeba kočárek a postýlka pro dítě, cesta k vašim cílům bude tím snazší, čím kvalitnější finanční plán si připravíte. V dnešním článku se budeme věnovat finančnímu plánování…  

Ačkoli je česká ekonomika v posledních dvou letech ve výborné kondici, stále existuje mnoho domácností, které si nemohou dovolit neočekávaný výdaj např. kolem deseti tisíc korun, natož aby se bez půjček vypořádaly např. s pořízením nového auta. Na vině obvykle nemusí být jen nízké příjmy, ale zejména špatné finanční plánování a absence průběžného odkládání financí, tedy spoření. Pro funkční rodinný rozpočet je v takových případech finanční plán nezbytný.

Kvalitní finanční plánování vás totiž nejen nasměřuje k vašim cílům, ale také umožní pravidelný přehled o vaší aktuální finanční situaci. Kromě toho vás finanční plán informuje o tom, jaké scénáře mohou během vašeho života nastat a jak na ně po finanční stránce můžete reagovat.  

Je vhodné si finanční plán nechat sestavit v případech, kdy plánujete bydlení, založení rodiny, spoření na stáří apod. Odborníci doporučují začít si plánovat finance, když je člověk mladý – mezi jeho priority v té době samozřejmě patří studium, cestování, hobby, ale ve finančním plánu lze kromě aktuálních priorit dlouhodobě naplánovat i vlastní bydlení či důchodové spoření. Lze tak předejít nepříjemnému prozření, které může přijít o pár let později, kdy lidé začnou toužit po vlastním zázemí.

Priority se v průběhu života proměňují, proto je potřeba finanční plán aktualizovat a samozřejmě v něm počítat i s nečekanými výdaji. Pokud k finančnímu plánování přistoupíte zodpovědně a necháte si plán sestavit prostřednictvím školeného finančního poradce, jistě se dobře připravíte na všechny příjemné i ty méně příjemné situace, které přináší sám život.