OK Trust

Jak investují čeští dolaroví milionáři?

Většina z nás by jistě chtěla zažít ten pocit, kdy se na účtu povalují miliony, a rozmýšlet se, jak s nimi co nejlépe naložit. Odkoukat pak od těch zkušenějších investorů nějaké rady či tipy není nikdy na škodu. Inspirovat se zajisté hodí i v případě, že k dispozici máte výrazně menší obnosy volných finančních prostředků a chtěli byste je úspěšně zhodnotit. V dnešním článku se proto zaměříme na to, v čem vidí potenciál čeští “dolaroví milionáři”. Poznáte se v jejich vizích?

Jak takový průměrný český dolarový milionář vypadá? Podle průzkumu, který již po sedmé uskutečnila J&T Banka – Wealth Report, je typickým českým dolarovým milionářem muž ve věku ca 51-53 let s vysokoškolským vzděláním, který je zároveň vlastníkem firmy. Jeho jmění se pohybuje v rozmezí 24 – 100 miliony korun. Většinou se jedná o jedince, kteří nastartovali své podnikání během 90. let. Často strávili nějaký čas v zahraničí a za velmi důležité považují neustálé sebevzdělávání a rozvíjení svých osobních a manažerských dovedností. V česku se odhaduje počet dolarových milionářů na cca 28 tisíc.

Kde vidí největší potenciál investic? Dlouhodobě patří mezi preferované oblasti investice do nemovitostí a pozemků. Oproti dřívějším letům, ale již nevidí tak velký přínos v investicích do zemědělské půdy. To zejména proto, že jejich cena výrazně vzrostla díky zájmu multimilionářů a velkých společností. Další oblastí, kde vidí vysoký potenciál je investice do inovací a růstu. Oblíbené jsou zejména investice do různých start-upů, případně akcií inovativních firem. Naopak mezi instrumenty, do kterých by rozhodně neinvestovali, patří termínované vklady, státní dluhopisy a nákup drahých kovů. O bitcoinu a dalších kryptoměnách nemůže být ani řeč.

Jak vypadá takové investiční portfolio dolarových milionářů (vyjádřeno rozložení v procentech)?

Portfolio českých dolarových milionářů | Zdroj: mesec.cz, Autor: J&T Banka

A co Vy? Necháte se při rozhodování o svých investicích inspirovat českými dolarovými milionáři?