OK Trust

Rozpráší „prašivé“ dluhopisy finanční prostředky investorů?

O rizikovosti investic do junk bonds, neboli prašivých dluhopisů, vypovídá již jejich název. V posledních letech se s nimi na českém trhu, a to i vzhledem k nízkým úrokovým sazbám u bank, takzvaně roztrhl pytel. Většina z nich lákala či láká investory na kupóny se ziskem kolem 10 %. Jak velká je ale pravděpodobnost, že firma emitující takové dluhopisy dostojí svým závazkům? A je možné se z takové investice nějak vymanit? Těmto otázkám se věnujeme v dnešním článku…

Tomu, s jakými dluhopisy se můžeme na českém trhu setkat, jsme se věnovali v našem dřívějším článku Investice do dluhopisů může být rizikem i sázkou na jistotu. Nyní bychom se podrobněji zaměřili na jeden konkrétní typ – více rizikové korporátní dluhopisy.

V posledních měsících se začaly objevovat zprávy o prvních firmách, které zjišťují, že nejsou schopny dostát svým závazkům a vyplácet pravidelné kupóny dříve vydaných dluhopisů. A velkou otázkou zůstává, zda vůbec budou schopny vyplatit investované prostředky v době zesplatnění dluhopisů. Mnohdy se nejedná o nijak malé společnosti – do problémů se dostávají společnosti jako např. oblíbený e-shop s módou Zoot, iConsulting 4 Companies, Triload Invest. Je možné očekávat, že firem, které dříve lákaly své investory na „zajímavé“ výnosy, a dostanou se do finančních problémů, bude přibývat. Tyto problémy mohou být způsobeny velkým objemem napůjčovaných finančních prostředků, které firmy nemohou splácet, nebo také vzhledem k blížící se předpovídané recesi.

Na podobně „lákavé“ nabídky neznámých společností, společností s krátkou historií či výrazným nepoměrem mezi vlastním a cizím kapitálem, by si každý investor měl dávat pozor. Často totiž hrozí, že přijde nejen o slibované výnosy, ale o celou investovanou částku. Bohužel tyto typy investic jsou stále velmi snadno dostupné. Některé z emisí ani nemusí podléhat nutným regulím a centrální evidenci. Je tak velmi obtížné poznat, kolik „prašivých“ dluhopisů se na českém trhu nyní nachází a jak rizikové emise vlastně číhají na konzervativní investory, kteří jsou přesvědčeni, že investice do dluhopisů je přeci investicí bezpečnou.

Ve své praxi se často setkáváme s klienty, kteří do takových dluhopisů uložili nemalé částky. Zpravidla se jedná o emise dluhopisů, které nejsou obchodovatelné na sekundárních trzích, tzn. není možné se jich zbavit dříve než v době jejich splatnosti. Bohužel z takové investice nebývá cesty zpět. Klientům nezbývá než se modlit a doufat, že právě jejich společnost nebude další na seznamu v insolvenčním rejstříku a že se s investovanými prostředky ještě někdy setkají.

Při podobných investicích je vždy nejlepší svěřit své prostředky odborníkům. Je vhodné vybírat si jen z kvalitních dluhopisových emisí, které jsou schváleny buď Českou národní bankou, nebo se za danou emisi postavil tým zkušených investorů, analitků apod. V případě, že narazíte na podobně zajímavé nabídky, prodiskutujte své záměry se svým finančním poradcem, který je schopen posoudit možná rizika spojená s vámi zvoleným dluhopisem a má k dispozici veškeré prostředky, jak takovou investici prověřit.

Více o problematice rizikových dluhopisů se můžete dočíst v těchto článcích:

https://www.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/rizikove-dluhopisy-zacinaji-padat-zoot-neni-sam-1355655

https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/miliardy-v-sede-zone-na-ceskem-trhu-jsou-firemni-dluhopisy-ktere-nemusi-byt-vubec-splaceny.A190116_155418_firmy-trhy_pkk

https://moneymag.cz/bankovnictvi/11291-firemni-dluhopisy-vite-komu-vlastne-pujcujete