OK Trust

S čím a jak dlouho se nejčastěji léčíme?

V předchozích článcích jsme vás seznámili s některými faktory, které mohou ohrožovat váš příjem a vyřadit vás na dlouhou dobu z pracovního procesu, např. v článku o stresu a vysokém pracovním tempu či v textu o nebezpečí civilizačních nemocí. Nástrahy, které mohou ohrozit váš příjem, ovšem nemusí být nijak záludné – mezi nejčastější důvody pracovní neschopnosti totiž patří bolesti zad nebo syndrom karpálního tunelu. Na co byste tedy měli myslet při sjednávání pojištění pracovní neschopnosti? To se dočtete v dnešním článku.

Ze Zprávy o zdraví obyvatel České republiky (2014) vyplývá, že nemoci svalového aparátu jsou nejčastějším důvodem dlouhodobé pracovní neschopnosti, na druhém místě jsou to svalové a kosterní problémy a další jsou onemocnění dýchacích cest. U manuálně pracujících lze předpokládat, že zvedáním těžkých břemen nebo monotónní jednostrannou prací (např. u pásu) mohou vznikat poškození svalů a kloubů, zejména zad. Pohybové problémy se ovšem netýkají jen manuálně pracujících, čím dál častěji se s bolestmi zad v oblasti krční a bederní páteře léčí lidé pracující v kancelářích. Ty navíc často postihuje i syndrom karpálního tunelu (vznikající z přetěžování zápěstí a ruky).

Dalším alarmujícím faktem vyplývajícím ze Zprávy o zdraví je, že tyto nemoci nepostihují jen starší ročníky: Například v roce 2012 byla průměrná pracovní neschopnost s nemocí pohybového ústrojí 68 dní, přičemž marodil srovnatelný počet padesátníků i mladých lidí do 19 let. V přepočtu na pracovní dny (20 dní na měsíc) taková neschopnost znamená více než tři měsíce, tedy čtvrt roku absence.

A čtvrt roku pracovní neschopnosti může vést k výrazným finančním obtížím – zejména pokud máte finanční závazky jako hypotéku či jiné úvěry. Na toto nebezpečí je tudíž dobré myslet při sjednávání pojištění pracovní neschopnosti – a to jak v případě zaměstnanců, tak i živnostníků, jimž pracovní neschopnost omezí příjmy vůbec nejvýrazněji.

Ne všechny pojišťovny přistupují k problematice onemocnění zad a pohybového aparátu shodně – často se v pojistkách setkáváme právě s výlukou onemocnění zad. Při nastavování pojištění pracovní neschopnosti je důležité zajímat se o to, zda pojišťovna právě tyto nejčastější problémy plní. Pokud si nejste jisti, zda vaše pojistka tuto oblast zahrnuje, obraťte se na vašeho finančního poradce, který vám jistě poskytne veškeré informace.