OK Trust

Investovat do nemovitostí jde i s pětistovkou měsíčně

Chcete investovat do nemovitostí, ale na celý dům nemáte prostředky? Nebo už vlastní bydlení máte, o další nemovitost se starat nechcete, ale přece jen vás investice do nemovitostí láká? Pak v obou případech by pro vás mohly být zajímavé investice do realitních fondů, kdy se jednotlivci mohou stát spolumajiteli velkých staveb a získat podíl na výnosu z jejich pronájmu. Jak to funguje a jaké jsou podmínky? Dočtete se v dnešním článku…  

Trh s nemovitostmi jde v Česku stále nahoru, zejména v oblasti přímého nákupu domů či bytů, ale v posledních letech se pozornost veřejnosti přesouvá také k realitním fondům, které představují jednu z možností zhodnocení úspor v době nízkých úroků v bankách.

Realitní fondy fungují na podobném principu jako podílové fondy, které za peníze vybrané od jednotlivých investorů nakoupí cenné papíry. V případě realitních fondů slouží takto sdružené finance na nákupy velkých nemovitostí, např. obchodních či kancelářských center, průmyslových areálů, hotelů či rezidenčních komplexů; některé fondy se zaměřují i na nájemní byty či pozemky, včetně polí.

Pro investici do realitních fondů (retailových podílových fondů), které jsou určené veřejnosti, stačí i několik set korun. Vedle realitních fondů pro veřejnost existují také ty, které jsou určeny pro kvalifikované investory, tam je ovšem minimální vklad jeden milion korun. Realitní fondy pro veřejnost zaručují poměrně stabilní výnos, v roce 2018 se výnosy pohybovaly mezi 2,7 až 5 procenty a ve většině případu jsou fondy schopné zhodnotit prostředky klientů o přibližně 4 procenta. Další výhodou nemovitostních fondů je poměrně malá pravděpodobnost ztráty podstatné části investorova vkladu.

Vypadá to takřka na ideální investici, že? Ovšem nesmíme zapomenout i na určitá rizika. Nevýhodou může být, že část vašich výnosů poputuje na správu fondu, údržbu nemovitostí i hledání nájemníků, které zajišťuje vedení fondu. Nevýhodné může být také zvýšené zadlužení fondu (to se zvýší např. když investoři pošlou méně peněz, než fond plánoval na koupi nemovitosti), kdy v extrémním případě může dojít až ke ztrátě nemovitostí ve prospěch úvěrujících institucí. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že při investici do realitních fondů jsou vaše prostředky rozděleny vždy do více nemovitostí, pravděpodobnost ztráty podstatné části vašeho vkladu je skutečně velmi malá.

Pokud vás tento způsob investování zaujal, neváhejte se obrátit na svého finančního poradce, který vám ochotně sdělí další podrobnosti.