OK Trust

Uzavíráte cestovní pojištění před každou cestou zvlášť? Nemusíte…

Období letních dovolených je už pomalu v plném proudu, a tak pro tyto dny není aktuálnější téma než cestovní pojištění. Cestovatelé a dovolenkáři mají v podstatě na výběr ze dvou možností: 1) cestovní pojištění uzavírané na každou cestu zvlášť, 2) trvalé cestovní pojištění, které banky nabízejí k platebním kartám. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? To je tématem dnešního článku… 

Pokud si plánujete letní dovolenou, jedním z bodů na vašem cestovním seznamu je jistě i cestovní pojištění. Jestliže jej uzavíráte na každou cestou zvlášť, můžete se obrátit na pojišťovnu, u níž máte běžné pojištění, nebo vybírat z pestré nabídky produktů pojišťoven – na internetu jich najdete celou řada a můžete využít i nejrůznějších webových kalkulaček, které vám jednotlivé produkty porovnají podle ceny a nabízených služeb. Obvykle stačí pár kliků a přibližně za 200 Kč pořídíte spolehlivé pojištění na sedmidenní zahraniční dovolenou. 

Druhou variantou je dlouhodobé cestovní pojištění, které banky nabízejí k platebním kartám. Hlavní rozdíl oproti standardnímu jednorázovému pojištění je, že se o jeho uzavření prakticky nemusíte starat a nemusíte před každou cestou do zahraničí řešit, jakou pojistku, kde a za jakou cenu uzavřete. Pojištění ke kartě se uzavírá na delší dobu, zpravidla je to jeden rok, proto představuje velkou výhodu pro ty, kteří cestují do zahraničí často nebo pravidelně. Ovšem pozor při dlouhodobých cestách – maximální délka pojištění pro jednotlivou cestu bývá obvykle 60–90 dní.

Výhodou pojištění k platebním kartám je, že nemusíte přemýšlet nad tím, kam cestujete, pojištění platí po celém světě bez rozdílu. Další výhodou je přehlednost a jednoduchost pojistného produktu – všechny banky nabízejí krytí léčebných výloh, ve většině případů také úrazu, odpovědnosti za škodu, právní pomoc a pojištění zavazadel.

Cestovní pojištění k platební kartě vítězí nad standardním pojištěním z hlediska financí. Měsíční platby se zpravidla pohybují v řádu desítek korun, ročně za něj nejčastěji zaplatíte cca od 240 do 1500 korun. 

Problém ale může nastat, pokud se během pobytu v zahraničí chystáte sportovat nebo věnovat adrenalinovým aktivitám. Rizikové a extrémní aktivity totiž nebývají ve vazbě na platební kartu zahrnuty – pro takové aktivity si musíte sjednat pojištění zvlášť. 

Pozornost je potřeba věnovat také částkám, které se v případě pojistné události proplácí. Například léčebné výlohy u cestovního pojištění k platebním kartám se pohybují kolem částky 1,5 milionu korun, což je v případě závažnějšího zdravotního problému nedostatečné. Pro případ letní dovolené u moře se doporučuje krytí alespoň tři miliony, v případě aktivní letní nebo zimní dovolené nejméně pět milionů korun.

Pokud tedy cestujete často a nechcete před každou cestou zajišťovat pojištění zvlášť, je pro vás pojištění k platební kartě tou pravou volbou – zkontrolujte si ale několik zásadních bodů: výši proplácených léčebných výloh, maximální délku pojištění pro jednotlivou cestu, a jaké aktivity jsou v pojištění zahrnuty. 

Pak už zbývá jen popřát šťastnou a bezpečnou dovolenou!